FBI: NAJSRAMNIJI TRENUTAK ZA ČOVJEČANSTVO GENOCID U SREBRENICI

0
747

DSCN1479Najsramniji trenutak za čitavo čovječanstvo je genocid u Srebrenici, smatraju članovi Foruma bošnjačkih intelektualaca (FBI) koji su taj čin apostrofirali s tri riječi – “žrtva, izdaja, kukavičluk”.

– Žrtva su oni koji su pobijeni a bili nenaoružani, goloruki i bez zlih namjera. Izdaja predstavlja ulogu Holandskog bataljona koji je trebao da po svim međunarodnim standardima i pravnim normama zaštiti to goloruko stanovništvo. Kukavičluk – genocid kakav je izvršen u Srebrenici ne može izvršiti normalan čovjek i takav monstruozni zločin, po psihološkim apsektima, mogu izvršiti samo kukavice – kazao je Jusuf Pušina na konferenciji za medije koja je danas upriličena povodom 21 godine od počinjenog genocida u Srebrenici.

To odgovara, dodao je on, „kvalifikaciji svega onoga što je prouzročilo genocid nad genocidom, prevashodno, usmjeren prema bošnjačkom narodu“.

Zemir Sinanović, profesor sociologije na Univerzitetu u Zenici i donedavni visoki oficir Oružanih snaga BiH, kazao je da je čovječanstvo tokom historije doživljavalo razaranja i stradanja, masovna ubistva, da se u srcu Evrope dogodio i holokaust, ali je “najsramniji trenutak za čovječanstvo genocid u Srebrenici”.

DSCN1485 DSCN1489

(Fena)

3.00 avg. rating (69% score) - 2 votes