FBI: ZAUSTAVITI DODIKOVU POLITIKU DA SUTRA NE BI BILO KASNO

0
2290

DSCN1603BOSNI OMOGUĆITI PRIJEM U EU BEZ USLOVLJAVANJA

Forum bošnjačkih intelektualaca (FBI) je 1. septembra 2016. godine u organizaciji Svjetskog bošnjačkog kongresa održao tribinu na temu „UN (2013) predviđa novi rat na Balkanu“.

Uvodničar tribine prof. dr. Sead Avdić, predsjednik UG „Tuzlanski pokret“ iz Tuzle je ovom prilikom ukazao na potrebu hitnog prijema Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo u EU bez daljih uslovljavanja s obzirom na prilike kojima je Bosna i Hercegovina izložena.

 „U Federaciji i Republici Srpskoj žive tri jednakopravna konstitutivna naroda i odluke se donose konsenzusom naroda. Ovdje se radi o tome da jednom silom i nasiljem nad pravom pokušavaju ostvariti svoje ciljeve a to nikad u historiji nije prolazilo. Takvo nasilje nad pravom i pravnom državom neće proći. Bosna i Hercegovina je još uvijek samoodrživa i predviđati katastrofičan razvoj događaja nije logičan zato što ima izlaza iz ove situacije.“ – Avdić.

Avdić se osvrnuo i na postupke bošnjačkih političkih predstavnika kazavši da „kad izgubite dostojanstvo, moral i odgovornost prema funkciji koju vršite onda dolazi do ovakvih kontraverzi i dramatičnih događaja.“

„Politička elita u Sarajevu nema odgovora na ovo. Period nakon Dejtona je bila prilika da se redefinira unutarnja i vanjska politika i napravi radikalan zaokret koji nije učinjen.“

Predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca prof. dr. Suad Kurtćehajić je istakao da je na sceni otvorena politika razbijanja Bosne i Hercegovine koja može izazvati veće probleme.

„Ono što internacionalna zajednica ne vidi jeste da ako se Dodik ne zaustavi i to ne bude opomena svim budućim političarima u manjem bh. entitetu, za dvije godine ćemo se naći pred istim ali mnogo većim  problemom. Umjesto Dana RS, imat ćemo referendum za otcjepljenje sa pričom da to ne žele iskoristiti već čuti mišljenje svog naroda. Time ćemo doći do situacije da će Dodik biti glavni uzročnik budućeg rata, ako se to ne spriječi.“

Rješenje za problem sa kojim se Bosna i Hercegovina suočava jeste ulazak BiH u Evropsku uniju.

„Da se ovo ne desi, izlaz je ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju mimo procedure koja se zahtijeva jer traženu proceduru ne možemo ispuniti zbog našeg ustrojstva – imamo državu s greškom. Napravljena nam je država gdje opcija velikosrpske politike koristi ovakvo ustrojstvo da djeluje u pravcu razbijanja Bosne a ne njenog ulaska u Evropsku uniju. Evropska unija može spasiti Bosnu.

Iako je propustila priliku da nas spasi 1992. godine sad to može učiniti.“

Među učesnicima tribine bila je predsjednica Udruženja „Balkader Bursa“ Hajrije Kosova, kao i predsjednik udruženja Bošnjaka iz Izmira i koordinator Svjetskog bošnjačkog kongresa za Tursku Hamza Yavuz.

„Bosna i Hercegovina koja je došla do slobode nakon završetka rata, potpisivanjem Dejtona u biti iz jednog stanja izlaza je sada u stanju bezizlaza. U Turskoj živi približno četiri miliona Bošnjaka i mi  moramo privući pažnju tih Bošnjaka za politiku koja se odvija u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Jako je bitno da se sa intelektualcima Bosne i Hercegovine problemi postave i u svakodnevnicu turske politike, inače naše bratstvo ostaje samo na emotivnoj dimenziji.“ – Yavuz.

Informativna služba

1.00 avg. rating (54% score) - 1 vote