SUTRA JE ZA SVE LJUDE ZDRAVE PAMETI DAN (“D”)

0
812

 

Autor: Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić

Sutra je važan dan ne samo za Bosnu i Bošnjake, žrtve Genocida, već za sve ljude zdrave pameti i dobre volje u svijetu zato što presuda srpskom visokom vojnom oficiru, generalu, Ratku Mladiću za Genocid nad Bošnjacima je poruka svim genocidnim generalima u svijetu da se genocid ne isplati. Sve ispod toga bilo bi ispod ljudskog i civilizacijskog dostojanstva. Jer, ratni zločinci imaju pravo na kaznu. Zato mi očekujemo da će haške sudije ispoštovati to pravo, pravo na kaznu, koje imaju dokazani počinitelji za ratni zločin Genocida.

Dakako, treba odvojiti individualnu od kolektivne odgovornosti. To nama u Bosni nije nikad bilo sporno. Međutim, oni koji nas ponekad optužuju da im mi namećemo kolektivnu krivnju, nisu korektni zato što oni nisu u stanju da naprave tu razliku prema samima sebe u smislu da se jasno i glasno ograde i osude pojedince, koji su počinili zločin Genocida nad Bošnjacima u njihovo ime.

Mi u Bosni još uvijek nismo čuli zvanični stav ni od Srba u Bosni ni od Srba u Srbiji da se ograđuju od pojedinaca, poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića, već, umjesto toga, srpska politika se s njima identificira bez stida i srama. Štaviše, njihov zločin Genocida se u srpskim medijima kako u Bosni tako i u Srbiji veliča do besvijesti.

Prema tome, nismo mi krivi što srpska politika sama sebi navlači kolektivnu krivnju ratnog zločina Genocida nad Bošnjacima u Bosni.

Ovo je prilika da pozovemo zrdavu pamet i dobru volju, koja sigurno postoji u srpskom narodu da se oni sami oslobode kolektivne krivnje za Genocid tako što će se jasno i glasni ograditi od pojedinaca, ratnih zločinaca, i tako nama olakšati da razlikujemo srpsku individualnu od srpske kolektivne krivnje za Genocid.

Sutra, ako Bog da, pruža im se prilika da to urade. Nadam se da tu priliku neće propustiti zarad sretnije budućnosti njihove i naše djece!

Amin!

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes