TUZLA NE ZABORAVLJA GENOCID U SREBRENICI KAO I DESET PRETHODNIH GENOCIDA

0
671

NurudinMladi Tuzle u saradnji sa Bošnjačkom kulturnom zajednicom u BiH, u ponedjeljak 11.jula 2016.godine, na svoj način je slalo poruke sugrađanima da ne zaborave Srebrenicu i prijašnjih deset genocida, kako se više nikad ne bi ponovili.

Mladi su dijelili bedževe s natpisom “Don't forget Srebrenica” koje su sami napravili, te na nekoliko lokacija u gradu čitali o povijesti Bošnjaka, gdje su spominjani svih jedanaest genocida nad Bošnjacima: 1. genocid poslije bečkog rata, 2. cetinjsku genocid, 3. genocid poslije I i II srpskog ustanka, 4. genocid nakon donošenja Hati-šerifa, 5. genocid nakon Berlinskog kongresa,
6. genocid nakon austro-ugarske okupacije, 7. plavsko-gusinjski genocid, 8. drugi plavsko-gusinjski genocid uz masovno pokrštavanje Bošnjaka u Plavu i Gusinju, 9. šahovićki genocid, 10. genocid tokom II svj. rata i 11. genocid u Bosni – od 1992. do 1995. koji obuhvata stradanje Bošnjaka u Srebrenici, Prijedoru i drugim mjestima, gdje je desetine hiljada nevinih Bosnjaka izgubilo život.

Danas se 11.juli. (dan stradanja Bošnjaka u Srebrenici) uzima kao datum za obilježavanje jedanaestog genocida nad Bošnjacima. Ovaj genocid je počinjen u srcu Evrope, na očigled svijeta, jer je sam čin genocida zabilježen kamerama. Srebreničke majke i sestre izradile su tzv. “srebrenički cvijet” da podsjeća na stradanje Bošnjaka i da se više nikad nikome ne ponovi. Mladi su isticali da žele imati sretnu i sigurnu budućnost. (S. A.)

Tuzla_godisnjcia_genocida_2016a

(Bošnjaci.net)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes